söndag 8 februari 2009

Norton och licensdjungeln

Som antivirusprogram kör jag alltid Norton från Symantec för jag tycker att det har ett gränssnitt som är lättöverskådligt. Det är lätt att uppdatera och lätt att uppgradera. Mitt problem med norton har varit att med nya datorer så har det varit olika versioner av norton som följt med, vilket inneburit flera licenser och rätt dyra pengar. Nu har jag än en gång köpt Norton 360 som får installeras på tre datorer. Denna gång har jag verkligen avinstallerat de gamla antivirusprogrammen då det varit olika versioner av Norton, för att nu ha synkroniserade program på mina tre datorer här hemma. När det sedan är dags att förnya licensen så behöver jag bara göra det från en dator och bara en gång för att alla datorerna ska bli uppdaterade med fölängd prenumeration. Det är smart att ta inlogget till norton på alvar och alltid komma ihåg hur man kommer åt sitt konto där. För efter några år är det lätt hänt att man köpt flera datorer med en förinstallerad Norton som man behöver knyta till sina redan befintliga prenumerationer. Och att sitta och betala för tre fullversioner tre gånger är både tidsödande och dyrt.

Och nej! Jag laddar alldrig ner "fulingar" eller pirat antivirusprogram. Ett fullt skydd som sköter och uppdaterar sig självt batalar jag gärna för. Det är det viktigaste jag har i datorn.

Okej jag fick faktiskt ett jäkligt elakt virus eller en trojan som inte Norton fixade av sig självt i förra veckan. BrisA hette den. För att få bort denna krävdes att jag laddade ner en körbar fil (fixBrisA.exe) från Symantec, att jag stängde av all nätverkstrafik i datorn, att jag stängde av Windows systemåterstälning och att jag startade om datorn i felsäkert läge för att till sist köra fixBrisA. Högrisk trojaner som öppnar upp datorn och gör dina privata filer lika privata som texten i en bok på bilioteket är inte att leka med. Det roliga eller elaka med denna fil var att när jag på annat sätt försökte få bort den så stod det att jag inte längre var admin och inte hade rättigheter att ta bort den.

Ja nu är i alla fall datorerna friska och säkra(re) här hemma.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka härliga bilder, ska helt klart fördjupa mig i din sida när jag får en lite längre stund tillövers ;)

Pierre Pocs sa...

Åhh tack :D

Jensa sa...

Felet med Norton är att:
- det är dyrt
- det sänker en dator prestandamässigt
- det är dåligt på att uppdatera sig när nya virus dyker upp

På min pc har jag Nod32. Ett program som är rysligt billigt och bäst i test efter test vad gäller att ta hand om befintliga och nya virus.

Anonym sa...

#Jensa, Det ena testet säger så, det andra något annat. Här har vi ett som pekar på att alla gratis antivirus är bättre än Nod32:

http://www.virus.gr/portal/en/content/2008-06%2C-1-21-june
För övrigt klarar int Nod32 av Msn-trojanerna, men det är den ju inte ensam om.

Är det inte Norton som inte markerar trojaner från FBI?
http://en.wikipedia.org/wiki/Magic_Lantern_(software)
Bara det skulle vara tillräckligt för en bojkott.

Pierre Pocs sa...

Haha en debatt :) Ja att Norton snor väldigt mycket prestanda kan jag hålla med om. Att det är bland de dyrare okej, men jag vill påstå att det är billigt jämfört med att inte skydda sig alls. Kör faktiskt Nod32 på dotterns dator, och det är okej. Tycker bara inte om gränssnittet, men det kanske är en vanesak.

Men om Norton släpper igenom trojaner från FBI som inte låter helt otroligt så kan jag hålla med om att det är dags för en bojkott.

Tror nog egentligen inte att Symantec är det enda företaget som måste visa goodwill mot storebror.

Jensa sa...

I huvudsak kör jag Mac här hemma sen tre år tillbaks så jag kan inte påstå att jag har hängt med i virusprogrammens liv och leverne under de åren...

Nod32 på vår pc funkar klockrent till det som den används för, vilket är grabbens surfande och spelande på olika barnsiter.

Pierre, har du sett Moderskeppets nya distanskurs på Högskolan i Jönköping? Väldigt intressant. Jag kommer att anmäla mig så fort det bara är möjligt.

http://www.moderskeppet.se/kurser/foto/index.php

Pierre Pocs sa...

Jensa: Jaja släng det i ansiktet på mig sådär :) Min Powerbook dog för nått år sedan och jag sörjer den djupt. Tack snälla för att du tipsade. Jag anmälde mig till brevet och kommer anmäla mig till kursen också. Kanske vi blir klasskompisar igen :D

Anonym sa...

#Jensa, Norton finns ju till OSX med;)

Som jag såg senast i techworld hade man klarat sig i 90% av fallen om man inte kört som admin i Windows.

#Pierre, Avira är gratis och har enligt testet från Grekland? mycket bra detektering. Nackdel är false positive på keygenerator, reklam vid var tredje uppdatering (som man om man googlar kan ta bort) och ingen scanning för mejl. Snabbt är det med. Särskilt då jag stängt av realtidsscanningen.

Jag är gärna med på ett länkbyte och lägger till dig direkt.

Pierre Pocs sa...

HDR-Fot: Nu skäms jag lite! Jag vet att man inte ska köra som admin men jag blev verkligen vansinnig på alla dialogrutor i Vista. Den mentala hälsan är ack så viktig ;) Hehe enligt testet från Grekland :) Tack för tipset.