måndag 17 november 2008

Content Aware Scaling


I nya Photoshop CS4 finns en rätt kul nyhet som heter CAS Content Aware Scaling, vilket går ut på att man kan skala, tänja eller dra samman en bild väldigt mycket utan att själva huvudmotivet ser förvrängt ut. Den här är ju väldigt välkommet när man gör banners eller andra panoraman. Om bilden i alla fall ser förvrängd ut så kan man lägga en mask över det objekt som skall skyddas varpå allt det andra utanför masken skalas om.

Det finns ett användningsområde för detta där jag kan tänka mig att detta kommer att användas av ondo. Interiörbilder på hus och lägenheter. Du vet sådana som finns i DN där de visar upp hur grymma lägeheter de säljer. Där kan jag lätt tänka mig att en liten duktig mäklare i Photoshop kan få en liten etta på 15 kvm att se ut som en herrgård.

En annan nyhet som är lite mer kosmetika är live funktionen när man zomar in och ut i en bild, vilket nu sker i dynamiskt och inte längre i fasta steg 16, 32 50 % osv. Men detta skapar en mycket skönare känsla när man zomar in eller ut.

Och så sist men absolut inte minst är Dodge och Burn (Ljusa upp, mörka ner) som nu verkligen gör underverk på bilden.

2 kommentarer:

leapox sa...

Kul funktion!!! :)

Sebastian Skog sa...

det är ju shysst!
synd bara att man inte har CS4