tisdag 13 januari 2009

Dagen i kort och så lite om bilder

Hämtade Maja från dagis i dag och vi har just ätit. Ris och kyckling med mängder av ketchup :) Nu kollar vi på barnkanalen i väntan på att pallra oss upp på övervåningen för att bada. Har en nästan kronisk huvudvärk och försöker att hålla skenet uppe, men jag tror jag vet vad som måste göras. Sluta konka omkring med en dator i rygsäcken som väger ton och sen komma igång med träningen så att nacken orkar hålla upp skallen.

Läste nyss en fråga om, hur man tar en bra bild? Klurig fråga faktiskt och vad är en bra bild? Tänker inte ge mig in i den disskusionen (igen) men genom att titta på andras bilder väldigt mycket så lär man sig själv vad man gillar och uppskattar. I böcker och på nätet. Att träna upp sitt bildseende är inget man lär sig i en kurs på någon vecka. Att lära sig se och förstå bilder är mycket svårare än att lära sig läsa för en bild kanske betyder en sak för dig, men något helt annat för en annan. Därför blir jag lätt lite smått irriterad när exempelvis en dataprogramerare samtidigt försöker sig på att göra ikoner till gränssnittet eller när ekonomen på firman försöker att göra kreativa bildspel i PowerPoint för andra att betrakta. Det kan bli bra, men troligtvis blir det väldigt fel. Nej ut på nätet och titta på andras bilder, titta på foton i böcker, kolla skyltarna på vägarna, titta på reklamen som dimper ner i brevlådan . Det är mitt tips för att du själv skall lära dig vad just du tycker är en bra bild. Vad andra tycker spelar mindre roll. Först lär man sig att läsa bilderna. Efter det kanske man kan "skriva" skapa dem. Ja så tycker jag ;)

En sak till. Shitt vilket jobbigt långt inlägg det här blir. Du skulle slutat läsa efter att du läst rubriken ;) Det går ju mode även i bildbehandling. Svartvitt, highkey, lowkey, midkey, HDR och så vidare. Just nu är jag väldigt svag för bilder där man vrider färgerna RGB (röd, grön och blå) ur led i Photoshop. Jupp det gillar jag just nu.

orginal

RGB skadad (mitt uttryck)


Nej nu ska här badas :)

2 kommentarer:

Jan Sandahl sa...

Hej, hittade dig på pusha.

Jag gillar färgerna i bilden. det ser lite illustrerat ut. Synd att den inte fanns i lite högre upplösning, men jag kan ju ana varför (snattare).

Pierre sa...

Tack! Ja ibland gör jag dem tyvärr extremt små och oanvändbara. Kul att du hittade hit så att jag hittade din blogg ;)